ششمین نمایشگاه بانکداری الکترونیک و نظام های پرداخت با حضور شرکتهای فعال در این حوزه و با ارائهی محصولات جدید بانکی در تاریخ ۱۳ و ۱۴ دی ماه در برج میلاد تهران برگزار شد گروه توسن یکی از حامیان الماس این نمایشگاه بود که به معرفی محصولات و خدمات خود پرداخت.
متن گفت و گو با محمد فاطمی مدیر عامل هلدینگ گروه توسن، در خصوص بررسی ساختار، مشکلات و آیندهی نظام پرداخت کشور را در زیر میخوانید:
رویکرد توسن برای شرکت در ششمین نمایشگاه بانکداری الکترونیک و نظام های پرداخت چه بوده؟
مجموعه توسن که در حال حاضر به عنوان بزرگترین اکوسیستم خصوصی فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور مطرح است و در این حوزه خدمات زیادی را به انجام رسانده است مخموعه توسن با رویکرد مشارکت فعال و سازنده در تحول صنعت بانکداری کشور و با تمام قوا با حضور تمامی شرکت های فعال خود در عرصه بانکداری و نظام پرداخت وارد این همایش مهم و نمایشگاه جنبی آن شده است. سعی ما بر این بود که علاوه بر معرفی محصولات و خدمات خود در نمایشگاه، با برگزاری پنلهای تخصصی و کارگاههای آموزشی متنوع، نقش فعالی در هم اندیشی صاحب نظران و ارائه آخرین تجارب و دیدگاهها در موضوعات مختلف تخصصی داشته باشیم چرا که معتقدیم این همایش یکی از رویدادهای بسیار مهم صنعت بانکداری و پرداخت در ایران است.
آیندهی نظام پرداخت و بانکداری الکترونیک را چگونه میبینید؟
با توجه به اینکه اساسا نظامهای پرداخت در سطح جهانی رو به پیشرفت و تحول جدی است و به سمت کاربردهای بسیار متفاوت تکنولوژی های جدید پیش میرویم مطمئن هستم که در آینده نزدیک نظامهای پرداخت در ایران نیز دستخوش تحولات جدی شده و به سمت کاربرد گسترده این تکنولوژیها به ویژه پول های الکترونیک یا رمز گذاری شده نظیر بیت کوین پیش خواهد رفت کما این که برای تبیین بهتر این موضوع یکی از پنل های تخصصی همایش نیز به آن اختصاص داده شده بود. برای بانکداری الکترونیک نیز در آینده به سمت بانکداری بدون شعبه یا همان بانکداری مجازی پیش خواهیم رفت.
بسیاری عقیده دارند ما قادر به ارائه ی زیر ساخت های صحیح برای تکنولوژی های جدید نیستیم با این موضوع موافقید؟
من خیلی با این دیدگاه موافق نیستم ما در ایران با وجود نیروهای متخصصی که در این حوزه داریم میتوانیم رشد قابل توجی داشته بایم و همانطور هم که میدانیم کشور ایران در حوزه ی نظام پرداخت در جایگاه خوبی قرار گرفته است منتها نیاز به تبادل اطلاعات و تجربه بین المللی است و راه سختی را در پیش داریم اما مطمئن هستم با توان نیروهای خبره ی داخلی این کار شدنی است.
آیا بیت کوین و سایر پول های رمزگذاری شده را عوامل خلق پول میدانید؟ در کشور صحبت هایی در خصوص امنیت تکنولوژی های جدید و این که پذیرش ابزار خلق پول خارج از چهارچوب بانک مرکزی است آیا این عوامل موانعی در مسیر آتی نظام پرداخت و حرکت به سمت پول های رمزگذاری شده است؟
بانک مرکزی به عنوان مرجع رگولاتوری نظام بانکی، باید قوانین و دستورالعمل های لازم برای استفاده از پول دیجیتالی تدوین نماید.استفاده از پول رمزی می تواند هم فرصت و هم تهدید باشد که مطمئنا فرصت های استفاده از آن می تواند بیشتر باشد بنابراین با تدوین قوانین می توان تهدید های آن را کمتر نمود که یکی از این تهدید ها خلق پول می باشد. هم مانند استفاده از اینترنت که می تواند تهدید یا فرصت باشد ولی استفاده آن فراگیر شده است و الان می بینیم که فرصتهایی که ایجاد کرده زیاد می باشد. پول رمزی هم می تواند در آینده به همین صورت باشد.
برخی اقدامات نشان داده ما شناخت درستی از ابزار مورد نیاز نظام پرداخت کشور نداریم و در تغییر، انتخاب و حق تقدم به این ابزارها دچار مشکل هستیم و گاهی ابزاری را استفاده میکنیم که به جای رفع مشکلات آن ها را مضاعف میکنید چگونه باید این مسئله را مدیریت کرد؟
بله این مشکل وجود دارد اما ما در حال پیشرفت هستیم به نظر من نمی توان جلوی ورود تکنولوژی های جدید را گرفت، ابزارها وارد کشور میشوند اما این مردم هستند که نشان میدهند که آیا هر یک از این ابزارها مفید هستند یا خیر و خود ابزار نیز در صورت تداوم استفاده در بازار رشد میکند اینگونه نیست که بگوییم شرکتها ابزارها را تحمیل میکنند بنابراین جای نگرانی نیست. برای مثال ابزار پرداخت موبایلی در کنار شرکت های استارتاپی که ایده دهنده و پدیداورندهی نوآوری هستند توانستهاند رشد سریعی را در بازار ایجاد کند و در آینده ما به سمت استفاده تمام افراد جامعه از موبایل های هوشمند و به تبع آن شیوههای پرداخت موبایلی به صورت همه گیر خواهیم رفت.
بیشتر منظور ابزارهای سنتی پرداخت است برای مثال جایگزینی چک های کاغذی با چکهای الکترونیکی که این خود سبب جذب هرچه بیشتره سپرده های بانکی میشود و یکی از مشکلات سیستم بانکی کشور ما و تفاوت آن با سایر کشورها نیز همین بحث جذب سپرده و رقابت ایجاد شده بین بانک ها در جذب سپرده است در این خصوص چه راه کاری دارید؟
مسئله جذب سپرده مربوط به ابزارهای پرداخت به روش سنتی یا الکترونیکی نمی باشد بلکه مربوط به وضعیت اقتصادی می باشد اگر در حوزه های صنایع ما رونق اقتصادی داشته باشیم مطمئنا در بخش بانکی با رکود سپرده گذاری مواجهه خواهیم بود. در هر صورت ابزارهای الکترونیکی در آینده چه خواسته و چه ناخواسته جایگزین خواهند شد منتها در کنار مشکل اصلی و خلاءی که با آن مواجه هستیم فرایندها و نظامهایی مورد نیاز این ابزارها ست که نقش بانک مرکزی میتواند بسیار کمک کننده باشد. نمونه ی دیگر این بحث، مشکلات کارتهای اعتباری است که با سیستم معمول و اجرا شدهی آن در تمام دنیا متفاوت است!
مقوله ی دیگری که وجود دارد بحث کاهش نعدد شعب بانکی با بانکداری مجازی است که در نمایشگاه و همایش امسال نیز بسیار مورد توجه بوده کمی در این خصوص توضیح دهید
درست است. در حال حاضر بحثی که در ایران در حال شکل گیری است، بحث بانکداری مجازی است. مطمئنا یکی از مشکلات بانکهای کشور، تعدد شعب بانک هاست که از بعد اقتصادی این شعب اکثرا هم زیان ده هستند. باید سعی شود کم کم به سمت مجازی شدن حرکت شود و از شکل سنتی ارائه خدمات بانکی عبور کنیم و راهکار اصلی نیز همین مجازی شدن شعب است. اما موفقیت تحول به سوی مجازی شدن در گرو استقرار و تدوین آیین نامه و دستورالعمل هایی است که تحقق آن نیازمند ورود بانک مرکزی از بعد حاکمیتی است تا بانکداری مجازی بتواند به درستی و بدون نقص در کشور توسعه یابد.
در خصوص فین تک و استارتاپ ها توضیح دادید به نظر شما شکل حمایتی از این کسب و کارهای نوپا باید چگونه باشد آیا چتر حمایتی باید با استقلال این شرکت ها همراه باشد؟
فین تکها یا استارتاپ ها شرکت های کوچک سرشار از نوآوری و خلاقیت هستند و قطعا باید با حمایت شرکت های بزرگ ایده های خود را به ثمر برسانند. در حقیقت باید بستر و زیر ساختهای لازم برای این ایده ها فراهم شود تا فین تک ها و استارتاپ ها بر روی این بسترها با حفظ استقلال خود و به صورت مستقل ایده هایشان را پیاده سازی کنند زیرا اگر جزئی از شرکت های حامی در بیایند دیگر ماهیت خود را از دست داده و درگیر بروکراسی شرکتهای بزرگ خواهند شد.
نحوه ی حمایت توسن از این اکوسیستم چیست و توسن بوم در این راهبرد چقدر موثر بوده؟
ما برای حمایت از فضای فین تکی و استارتاپی کشور زیست بومی به نام توسن بوم را ایجاد کردهایم که در آن سرویس هایی که بانکها میتوانند ارائه دهند را برای این نوآوران فراهم کرده تا بر روی این بسترها ایدههای خود را پیاده سازی کنند. می توان گفت توسن در این حوزه پیشرو بوده است و بالغ بر دو سال است این بخش را ایجاد کردهایم و با برگزاری دورههایی با نام چالشهای نوآوری یا (هکاتون) ایدههای بسیاری خوبی را در حوزهی پرداخت جذب و پیادهسازی شده است.
Aw, this is a new very nice post. Within thought We would like to devote producing such as this additionally ?slacking and also actual energy to make an excellent report?but exactly what do I believe that?My partner and i waste time much and also on no account appear to obtain something accomplished. Nike Air Max Command,Nike Kaishi Run,Saucony Donna,Nike Air Max 95 http://shop1378.uzshop.info